BASARBIA PAMANT ROMANESC

STIRI DIN BASRABIA

29.01.2010 04:17

 

Vizita lui Traian Băsescu la Chişinau

 

 

Pe lângă gafa făcută la plecarea “spre Kabul” de preşedintele român, vizita acestuia într-un cadru atât de prietenesc, de neimaginat anul trecut pe vremea aceasta, a reuşit să impulsioneze, momentan declarativ, cooperarea privilegiată dintre cele două state româneşti. Benefice au fost, pe planul propagandistic, întâlnirile avute cu preşedintele interimar Mihai Ghimpu, cu prim-ministrul Vlad Filat şi cu primarul Dorin Chirtoacă, vizitele la mormintele lui Grigore Vieru, Ion şi Doinea Aldea Teodorovici şi a membrilor Sfatului Ţării, precum şi reacţia călduroasă a oamenilor din Chişinău care au putut spune ce Băsescu nu a avut voie: UNIRE.

Dar până la UNIRE trebuie să vorbească faptele, multe şi importante. Să facem o mică trecere în revistă a promisiunilor despre fapte viitoare pe axa Chişinău-Bucureşti…

Una dintre cele mai impactante decizii anunţate de Băsescu cu ocazia vizitei sale este accea că România va acorda R. Moldova un sprijin financiar de 100 milioane de euro nerambursabili. Este vorba despre un program derulabil în 4 ani, iar banii for fi alocaţi în 4 tranşe anuale, câte 25 milioane euro. “Banii sunt destinaţi proiectelor pentru educaţie, modernizarea şcolilor, dar şi pentru proiecte de infrastructură locală”. Preşedintele român a precizat că finanţarea se va face în baza unui acord care urmează să fie negociat în zilele următoare şi care va respecta standardele europene. despre relaţia economică dintre România şi Republica Moldova şi grantul de 100 de milioane de euro a scris o analiză complexă Ziarul Financiar. tot ]n domeniul financiar, B[sescu a anunţat la începutul vizitei sale că România are la dispoziţie în 2010, 130 de milioane de euro din fondurile UE pentru proiecte cu Republica Moldova şi Ucraina. Romania s-a obligat sa obtina 30 milioane euro din fonduri europene, necesare construirii liniei electrice de 400 kV Suceava-Balti.

România va deschide o agenţie specială de acordare a cetăţeniei române. Vineri, 29 ianuarie, Guvernul român va adopta o ordonanţă de urgenţă, care prevede deschiderea unei agenţii speciale de acordare a cetăţeniei române, cu sediul la Bucureşti şi cu unităţi teritoriale la Iaşi, Galaţi, Suceava, Cluj şi Timişoara, anunţă Jurnal.md.  Dosarele de redobândire a cetăţenire române vor fi procesate în următoarele şase luni, într-un an vom ajunge să prelucrăm 100 – 150 mii de cereri de cetăţenie română, a promis preşedintele Traian Băsescu. Totodată, a mai spus preşedintele român, nu va mai fi necesară reşedinţa română. „Vor fi valabile şi dosarele în care se indică domiciliul în R. Moldova”. S-au mai făcut promisiuni legate de anularea obligativitivităţii deţinerii unui cont bancar de 500 de euro pentru a obţine viza românească, conform Politik.md.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Pro TV Chişinău, că România a fost parte la formatul de negocieri privind situaţia din Transnistria, dar s-a retras dintr-o greşeală a Guvernului român din 1991, şeful statului spunând şi că nu e mulţumit de cum se implică UE în problema transnistreană. ” Trebuia să rămână şi să fie avocatul R.Moldova şi al integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, a spus preşedintele, în interviul acordat Pro TV Chişinău, notează MEDIAFAX. Întrebat dacă integrarea R.Moldova în UE ar fi posibilă în absenţa unei soluţii în dosarul transnistrean, preşedintele a spus că UE a primit deja o lecţie dură prin integrarea Ciprului cu un conflict internaţionalizat şi că unul dintre principiile Uniunii este de a nu importa conflicte.

Insotit de aproape jumatate din membrii Cabinetului Boc, presedintele Basescu a venit cu proiecte concrete de sprijinire a Republicii Moldova, necesare pentru apropierea de Romania, dar si de UE, care vizeaza “conectarea infrastructurii romanesti” cu cea de peste Prut prin conductele de gaze, liniile de energie electrica si, nu in ultimul rand, caile ferate. Traian Basescu a sugerat importanta schimbarii liniilor de cale ferata moldovene cu unele cu ecartament mai mic care sa faciliteze legatura Chisinaului cu Romania, scrie şi România liberă. Un alt proiect important pe care Romania ar vrea sa-l realizeze este interconectarea sistemului de transport gaze Dochia-Ungheni-Iasi, astfel incat sistemul de transport de gaze al Romaniei sa fie cuplat cu cel al Republicii Moldova, iar cei de peste Prut sa nu mai fie dependenti doar de gazul rusesc, mai scrie România liberă.

JurnalTV anunţă că a fost abordată şi tematica unui acord privind învăţământul. “Extrem de important mi se pare acordul cu privire la recunoaşterea reciprocă a diplomelor. Acum avem 3.400 de bursieri, cetăţeni ai Republicii Moldova, care studiază în România. Dorim ca diplomele lor să fie recunoscute şi de autorităţile de la Chişinău”, a declarat Traian Băsescu.

Traian Băsescu a venit la Chişinău cu o întreagă armată de miniştri şi specialişti în relaţiile româno-române. Până acum, dintre aceştia am reţinut că Ministrul Afacerilor Interne al României, Vasile Blaga, a avut o întrevedere cu omologul său din Republica Moldova, Victor Catan. Cei doi oficiali au semnat o Declaraţie Comună şi au depus flori la placa comemorativă dedicată eroilor-poliţişti căzuţi la datorie iar miniştri de Justiţie ai celor două state româneşti, Cătălin Predoiu şi Alexandru Tănase au decis de a desemna un secretar de stat şi, respectiv, un viceministru pentru pregătirea în termen de 60 de zile a acordului de colaborare între Ministerul Justiţiei din Republica Moldova cu Ministerul Justiţiei din România.  Acordul va include în prevederile sale schimbul de cunoştinţe şi experienţă în domeniul dreptului, cel legislativ, al administrării justiţiei, al organizării şi funcţionării instanţelor judecătoreşti, al administraţiei penitenciare, al prevenirii şi combaterii infracţiunilor, inclusiv prin organizarea schimbului de specialişti şi delegaţii în scopul examinării problemelor care prezintă interes pentru ambele state.

Planuri multe, promisiuni şi mai multe… O eventuală nepunere a acestor planuri în practică, la termenele promise, vor stârni mari deziluzii în rândul celor care se aşteaptă la un viitor comun al celor două state. Şi vor ţine iar, cine ştie pentru cât timp, malurile Prutului despărţite…

 

1988
Back

Search site

© 2010 All rights reserved.

art