BASARBIA PAMANT ROMANESC

basarabenii sunt moldoveni sau romani?

29.01.2010 20:41

 Ca să fac pe plac unora din Republica Moldova care se cred moldoveni fiindcă…nu-i aşa?...ei vorbesc moldoveneşte şi nu au nimic în comun cu românii.


 

…i-am numit pe aceştia moldoveni şi nu români.
De fapt actuala republică Moldova este Basarabia ciuntită de sovietici care au luat Bugeacul şi l-au dat Ucrainei ca să aibă deschidere la gurile Dunării Aşa că fraţi moldoveni hotărâţi-vă odată pentru totdeauna ce hram purtaţi? Moldoveni, basarabeni sau români (şi-aşa există deja câteva sute de mii de cetăţeni români la o populaţie de 4 milioane)…Ce părere ai frate ? Sau nu ştii a citi româneşte ci numai moldoveneşte cu litere chirilice?

Graiul moldovenesc al românei este ramura estică a dialectului dacoromân al limbii române, fiind vorbit în provincia istorică Moldova(azi împărţită de statele moderne RomâniaRepublica Moldova şi două regiuni din Ucraina). Moldovenii sunt vorbitorii acestui grai. Din anumite consideraţii, în special de ordin fonologic şi după anumite tipicuri lexicale, graiul moldovenesc ar putea fi văzut drept extensie a graiurilor din Ardeal şi Banat.

Graiul moldovenesc are aspect oral, motiv pentru care este eronată accepţiunea că acesta s-ar afla la baza „limbii moldoveneşti” — potrivit Constituţiei Republicii Moldova, limba de stat este „limba moldovenească” — care nu este decât un nume oficial dat limbii române în această ţară.[1][2] Aşadar, limba moldovenească nu este o formă scrisă a graiului moldovenesc, ci doar o denumire alternativă pentru limba română, fiind identică cu această şi având deci ca bază graiul muntenesc.

Diferenţele faţă de ramura de la est de Prut sunt neglijabile limitându-se la vocabular. Acestea au apărut datorită separării regiunilor începând cu anul 1812 până în anul 1918 şi apoi, din nou, de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, şi se referă la puţinul material lexical de origine rusă şi ucraineană intrat mai târziu în graiul moldovenesc estic. Există de asemeni unele regionalisme dispărute la vest de Prut, dar păstrate în est, după cum există regionalisme păstrate în vestul Moldovei şi uitate în est.

 

1988
Back

Search site

© 2010 All rights reserved.

art