BASARBIA PAMANT ROMANESC

SOCIAL

29.01.2010 18:48

 

Cartea „Românii, Basarabia şi Transnistria" a fost lansată de un fost diplomat român la Chişinău

Cartea „Românii, Basarabia şi Transnistria" scrisă de sociologul şi ziaristul Ioan Popa şi fiica sa, Luiza Popa, filolog şi masterandă în domeniul relaţiilor internaţionale, a fost lansată la Chişinău, în seara de luni, 28 decembrie, la Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie a Moldovei.

Potrivit autorilor, cartea prezintă o trecere în revistă, dar şi un studiu de sinteză care abordează cele mai importante evenimente ale Basarabiei şi Transnistriei. Lucrarea a fost întocmită în baza unor documente de arhivă româneşti, ruse şi sovietice, din R. Moldova şi România. Paginile cărţii aduc informaţii despre personaje, fapte şi evenimente care demonstrează prezenţa de mii de ani a românilor de dincolo de Nistru în strânsă conexiune cu românii din Basarabia şi cei de peste Prut.

Firul cronologic al cărţii începe de la mărturiile străvechi despre românii de peste Nistru, continuă cu înfiinţarea şi funcţionarea, în anii 1924-1940, a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RASSM). Apoi autorii prezintă evenimentele din Transnistria aflată sub administraţie românească, în timpul celui de-al doilea război mondial, inclusiv Holocaustul din regiune.

Alte două capitole sunt dedicate evoluţiilor din relaţiile româno-sovietice în perioada anilor 1945-1964 şi 1965-1989, precum şi descrierii conflictului transnistrean din 1992 şi reverberaţiile actuale ale acestuia.

 

„Cartea „Românii, Basarabia şi Transnistria este cinstită prin expunerea evenimentelor. Tot ce este legat de relaţiile României cu Basarabia şi Transnistria uneşte trecutul nostru istoric, dar şi deschide speranţe spre viitor. Este o carte în care fiecare cititor îşi va găsi părerile sale, lucrarea deschide căi de rezolvare a acestor probleme care ne macină de ani de zile", a spus Teodor Magder, ex-director executiv al Asociaţiei organizaţiilor şi comunităţilor evreieşti din Moldova.

Iurie Colesnic, istoric şi deputat în parlamentul R. Moldova, a subliniat că această carte prezintă o deschidere şi a unei teme noi: basarabenii care au influenţat România.

Problema politicii bolşevice în regiunea transnistreană şi în Basarabia, reflectată în paginile cărţii, a fost comentată de către istoricul şi politicianul Anatol Petrencu, iar un alt istoric, Octavian Ţicu, de la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, le-a mulţumit autorilor pentru că au adus în vizor tematica transnistreană „de la origini până la actualitate".

Vicepremierul moldovean Ion Negrei, istoric de profesie, a remarcat că situaţia actuală a Basarabiei şi Transnistriei este nuanţată de consecinţele regimurilor anterioare. „Momentul de uniformizare a viziunilor încă nu s-a produs. Nu este limpede încă subiectul spaţiului românesc, cel al identităţii, pentru că în România basarabenii încă sunt priviţi ca şi ruşi. Doar integrarea R. Moldova într-un regim democratic european va permite descătuşarea situaţiei", a spus Ion Negrei.

Potrivit publicistului şi scriitorului Nicolae Dabija, subtextul cărţii lui Ioan Popa spune că „Basarabia este o Transnistrie în devenire". „Este o carte despre noi şi pentru noi, în ea se conţin argumentele noastre cu care să ne putem apăra, pentru că noi suntem mai vechi în Transnistria decât ruşii şi ucrainenii. Dacă nu ne vom înarma cu argumentele acestei cărţi, vom dispare", a subliniat Dabija.

Autorul Ioan Popa a spus, însă, că a scris această carte pentru românii de peste Prut, adică pentru cei din România, „cu gândul la basarabeni". „Mi-am propus să fac o carte deschisă, fără să ofer soluţii. Această carte este scrisă dintr-o nevoie interioară", a menţionat autorul.

În perioada 200-2004 Ioan Popa s-a aflat în R. Moldova şi a deţinut funcţia de ataşat de presă la Ambasada României la Chişinău.

Lansarea cărţii „Românii, Basarabia şi Transnistria" a fost organizată de Asociaţia Istoricilor din R. Moldova (AIRM). „Am considerat oportun să lansăm această carte şi la Chişinău, pentru a discuta anumite aspecte pe care le abordează autorii", a spus preşedintele AIRM, Sergiu Musteaţă.

 

 

 

 

1988
Back

Search site

© 2010 All rights reserved.

art